Hartcoherentie op PXL-radio tijdens de opvoedingsweek.

Tijdens de opvoedingsweek van 16 tot 23 mei zendt PXL-radio op woensdag 22 mei van 12:00 tot 14:00 uur een speciaal programma uit over hartcoherentie. Hartcoherentie is een term die verwijst naar de mate waarin het hartritme van een individu regelmatig en consistent is. Het Junitas-team heeft de voordelen van hartcoherentie ondervonden en wil het nu gebruiken om jongeren en kinderen beter te beschermen tegen stress en spanning. Casper Derksen spreekt met experts, personeelsleden en jongeren van Junitas over wat zij hebben ervaren.

Junitas, een onderdeel van Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, laat zien dat moderne jeugdzorg zich richt op traumasensitieve technieken. In het voorjaar van 2022 was er veel stress en agressie in de woongroepen, en iedereen was uitgeput. Toen kregen enkele medewerkers de mogelijkheid om een hartcoherentietraining te volgen voor hun eigen gezondheid. Marike De Rooze leidde hen in vier sessies door de fascinerende wereld van het autonome zenuwstelsel.

Het concept werd voor het eerst geïntroduceerd door het HeartMath Institute, een non-profitorganisatie die onderzoek doet naar de relatie tussen het hart en de hersenen. Door het oefenen in een ritmische ademhaling komt het hart in een harmonieuze werking met de rest van het lichaam. In deze status zal het hart optimale signalen geven aan onze hersenen waardoor ons brein in evenwicht komt en je meer vanuit balans zal reageren in stresserende situaties. Volgens hun onderzoek kan het bereiken van een hoge mate van hartcoherentie vele voordelen bieden voor de gezondheid en het welzijn van een individu: het verminderen van stress, het verbeteren van emotionele stabiliteit en het vergroten van de mentale helderheid.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.